Bistro a kavárna Spolu, Žďár nad Sázavou

Studie projektu bistra a kavárny, s chráněnými pracovními pozicemi, ve Žďáru nad Sázavou, je srdcovou záležitostí, nejen, vzhledem ke krásné lokalitě a poloze bezprostředně u památky UNESCO - kostelu sv. Jana Nepomůckého, ale také proto, že zrealizovaný projekt bude dávat šanci mentálně postiženým osobám zapojit se do pracovního režimu, spojeného s provozem bistra a zároveň také do kreativních aktivit. Designově je bistro uspořádané pro 9 hostů a v letních měsících bude nabízet i otevřené prostory na příjemné předzahrádce. Využito je převážně přírodních materiálů jako je dřevo, ale také beton a poznávacím znakem je zapojení rostlin, bylinek a trvalek, které jsou zálibou majitelky a stávají se pevnou součástí jak interiéru, tak exteriéru. Hlavním prvkem použitým uvnitř, i vně objektu je kaskáda. Kaskádovitá bariéra poskládaná z latí různých šířek a velikostí, utvářejících plasticitu a hravost. Použitá v exteriéru slouží jako oddělení od veřejných prostor, není pouze designovým pojetím plotu, ale z vnitřní strany obsahuje v různých výškových úrovních bar, klasické sezení, i prostor pro pohodlné opření se, zároveň se zde utvoří plochy pro usazení rostlin, které celému štítu dodávají živost. Celé bistro je přístupné, bezbariérově, po vytvořené rampě, která rozděluje předzahrádku na dvě využívané plochy. 

Kaskádový princip je odražen i v interiéru, kde se vine v rozdílných výškových úrovních, podél stěny, jako had a plynule přechází přes bar do prostor pracovní desky. Vzhledem k menšímu využitelnému prostoru celého zázemí, je toto uspořádání ideální volbou pro vytvoření intimity a soukromí jednotlivých sezení. I zde je volba různých typů usazení pro hosty, od klasického stolového, po sezení na barových židlích. Využítí velmi prostorné okenní niky, slouží také k sezení.  Hravost a odlehčení interiérového pojetí podtrhují neklasické výstavní poličky ve tvaru kvádrů, kde budou jednotlivě nabízeny, mimo další, i produkty vytvořené právě zaměstnanci s určitou formou handicapu.

Design interiéru má navozovat příjemnou svěží atmosféru, kde se hosté cítí SPOLU, jako jedna rodina, finálním a zásadním je ve výsledku ale hlavně i to, aby zaměstnanci měli možnost ukázat společnosti, jak dobrou umí připravit kávu, jak voňavé koláče umí lákavě nazdobit na talíř nebo jak originálně umí zabalit výrobky, které sami vytvářejí.

Projekt 2018

Pohled z exteriéru
Pohled interiér
Pohled interiér
Pohled z exteriéru - předzahrádka
Pohled z exteriéru - předzahrádka
Půdorys 1NP
Situace širších vztahů

© 2021 mh architects atelier s.r.o.

  • social-facebook-outline
  • instagraam-black-icon
Pohled z exteriéru - předzahrádka