top of page

Architektura a "uvědomování"

Definice architektury je, při hlubším zamyšlení, tak komplikovaná, že si to žádá samostatný vysoce filosofický článek.

Co je ale zásadní, je to, že aniž bychom si to v každodenním stereotypním procesu uvědomovali, kompletně ovlivňuje náš život a režim. To jak se cítíme, zda přemýšlíme pozitivně, jestli půjdeme delší, za to zajímavější cestou, jestli nám je venku horko a vevnitř zima nebo zda nám stejná káva chutná ve dvou odlišných prostorech rozdílně.

Možná jako první malý krok opravdu stačí pojem „uvědomování“. Časté smýšlení nad prostorem, kterým se dobrovolně obklopujeme a pokud si v zaběhnutých situacích řekneme, že je něco špatně a proč to tak cítíme nebo se naopak ocitneme v ideálním prostředí, tak se svým zdůvodněním dopracujeme k sebereflexi. Pak možná budeme schopni definovat naše rozumné požadavky a ne existovat pouze v tom, co je, protože to tak prostě je a netušit, proč to na nás má vliv a jaký.

Pár dnů zpět jsem seděla v pražském Karlíně, v kasárnách, kde tak trochu uniknete pražskému ruchu, (velmi speciální místo s atmosférou, pokud se z něj časem nestane opak).

Šmudlala jsem si v autocadu a užívala si stínu pod stromy, které v celém vnitrobloku, naštěstí, město nenechalo vykácet - milé překvapení.

Na lavici za mnou seděli dva pohlední, sympatičtí kamarádi, žena a muž, věk mezi 25-30, z reklamky.

Bez mého záměru, nešlo přeslechnout jejich konverzaci. Zprvu řešili německé techno, další techno party a převážně letní cestování a lokace. Je pozitivní cítit, jak se poznávání zakořeňuje čím dál více do mladé české generace, protože prostě jen můžou a chtějí.

Proč to ale celé zmiňuji, je kvůli tomu, že celé druhé pivo hovořili o změně urbanistických poměrů v Nuslích, Karlíně, o nové výstavbě na Letné, pochybných developerských záměrech v architektuře a o tom, co se jim zdá a co ne. Tito dva kámoši, co v obědové pauze, šli na dvě, se mohli dál bavit na téma jídlo, politika nebo vztahy, ale nebavili.

Vnitřně mě to hrozně těšilo a uvědomuji si, že určitá část (ta menší) společnosti o architektuře ví, uvědomuje si ji a má na ni názor.

Mladá generace chce poznávat, už má vžité, i které směry. Architektura by se v tom měla, hluboce zarývat, být jakousi nedílnou a samozřejmou součástí diskusí, literatury, dočasných akcí, vlastně přesně tak, jak funguje doteď, jako součást naprosto všeho, s rozdílem toho pojmu „uvědomování“ a jejího dopadu.

Příspěvky, texty a videa budou provázet naši cestu při vývoji projektů studia, nových událostí, inspirace a dění v rámci všeho, o co se s Vámi budeme chtít podělit.

Je pro nás důležité, aby se rozvíjela popularizace architektury, jak díky teoretikům, (skvělému Gebrianovi, který udělal pro českou osvětu tolik práce), ale chybí nám otevírání myšlenek a záměrů praktikujících architektů, kteří by měli dávat veřejný průchod svým vizím.

Sledujte nás na instagramu: @mh_architecture_design

Recent Posts
Archive
bottom of page